坦湖 的 入門魚(兜口)

討論所有關於慈鯛科魚種。(南美 , 非洲魚類)

坦湖 的 入門魚(兜口)

文章Kim Mok » 2009-06-22, 02:22

人工魚仔

回想...初次養東非魚..就是買兜口仔啦,到現在..再次養番也覺..簡單..耐看。
附加檔案
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

Re: 坦湖 的 入門魚(兜口)

文章7229 » 2009-06-22, 11:39

發覺兜口雖然樣似粗壯, 但對水質改變的反應非常敏感, 如果水質變化過大和急速, 兜口的死亡率十分驚人.
頭像
魚街常客
魚街常客

文章老鼠仔 » 2009-06-22, 19:33

清定缸等你... :drooling:
老鼠仔
魚街常客
魚街常客

文章Kim Mok » 2009-06-22, 20:08

7229 寫:發覺兜口雖然樣似粗壯, 但對水質改變的反應非常敏感, 如果水質變化過大和急速, 兜口的死亡率十分驚人.

師兄,兜口對..綠氣相當敏感,自要落...除綠氣水....就無問題啦。
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

文章Kim Mok » 2009-06-22, 20:21

老鼠仔 寫:清定缸等你... :drooling:

師兄,支持吓啦.....咁快睇死我......養唔長!

清定缸就啱哂啦........因為.........南哥.....準備清哂 (超巨型..馬湖魚)!知到你...養番馬湖...(經以準備....交哂比你....以後對地好 D 啦)!

重有......記住.......揾幾個超級大袋呀。
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

文章nan » 2009-06-22, 21:17

Kim Mok 寫:

清定缸就啱哂啦........因為.........南哥.....準備清哂 (超巨型..馬湖魚)!知到你...養番馬湖...(經以準備....交哂比你....以後對地好 D 啦)!

KIM KIM, 你幾時變咗我肚入面條虫,..咁都知............ :haha:
頭像
nan
魚街貴賓
魚街貴賓

文章7229 » 2009-06-22, 21:58

Kim Mok 寫:
7229 寫:發覺兜口雖然樣似粗壯, 但對水質改變的反應非常敏感, 如果水質變化過大和急速, 兜口的死亡率十分驚人.

師兄,兜口對..綠氣相當敏感,自要落...除綠氣水....就無問題啦。

果次已經落咗魚救, 但唔知做咩, 真係換得太多新水, 兜口幾乎全軍覆沒.
頭像
魚街常客
魚街常客

文章Kim Mok » 2009-06-22, 23:04

7229 寫:
Kim Mok 寫:

果次已經落咗魚救, 但唔知做咩, 真係換得太多新水, 兜口幾乎全軍覆沒.

魚救....除唔到..氯氣喎,買支除氯水啦。
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

文章Kim Mok » 2009-06-22, 23:10

nan 寫:
Kim Mok 寫:

KIM KIM, 你幾時變咗我肚入面條虫,..咁都知............ :haha:

因為....見你宜家....養...(野彩 同 扒)....開心個養 (東非) 囉!
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

文章Tony2004 » 2009-06-22, 23:21

7229 寫:
Kim Mok 寫:

落左除氯劑..高速放水都無問題 :smile:
頭像
Tony2004
魚街熟客
魚街熟客

文章Tony2004 » 2009-06-22, 23:24

kim..玩返轉頭..不如玩埋馬湖孔雀啦..陪下老鼠啦 :haha:
頭像
Tony2004
魚街熟客
魚街熟客

文章kfchan1 » 2009-06-22, 23:31

落左除氯劑..高速放水都無問題...我試過,但l小時後l条5寸兜口死亡,而家落左除氯劑...幔幔落水沒問題了
kfchan1
魚街遊客
魚街遊客

文章Kim Mok » 2009-06-22, 23:41

Tony2004 寫:kim..玩返轉頭..不如玩埋馬湖孔雀啦..陪下老鼠啦 :haha:

我唔同.....癲..............啦!

孔雀.....都係等...鼠 大啦,因為.....個(卓号...叫...孔雀王子.........呢)。
Kim Mok
魚街遊客
魚街遊客

文章Tony2004 » 2009-06-22, 23:49

kfchan1 寫:落左除氯劑..高速放水都無問題...我試過,但l小時後l条5寸兜口死亡,而家落左除氯劑...幔幔落水沒問題了

我用家品店的大白膠箱..加入除氯劑後..再用上水泵..高速泵過去..冬天就調配水溫再泵過缸 :smile:
依個方法幾好架..好短時間就可以換好多缸水 :haha:
頭像
Tony2004
魚街熟客
魚街熟客

文章Tony2004 » 2009-06-22, 23:51

Kim Mok 寫:
Tony2004 寫:kim..玩返轉頭..不如玩埋馬湖孔雀啦..陪下老鼠啦 :haha:

我唔同.....癲..............啦!

孔雀.....都係等...鼠 大啦,因為.....個(卓号...叫...孔雀王子.........呢)。

原來鼠大有個咁強既卓號 :smile:
頭像
Tony2004
魚街熟客
魚街熟客

下一頁

回到 慈鯛養殖

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客